По-скъпите маски са тези, които дават 95% защита, спрямо другите, които дават 90%. Те защитават човека, но не защитават другите. Това заяви проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия.

„Колкото по-ефективна е една маска, толкова по-трудно се диша от нея“, допълни тя.

По думите ѝ в западните страни, където има доста разпространение на вируса, са въведени тези маски.

Тя коментира и британския щам. „Тази мутация доведе до едно доста широко разпространение. Мутацията е в определен локос (място) на протеина. Има замяна на една аминокиселина с друга. И тези варианти на вируса, още от Китай, тръгват с промени в тези локализации. Тази последната дава едно по-добро проникване на вируса. Затова скочиха процентите в последния 1 месец“, заяви тя и допълни, че две неща са важни „дава по-висок вирусен товар и че засяга по-младата възраст“.

По думите ѝ трябва да затегнем мерките. „Тази вълна няма да ни отмине. Ние не сме остров на спасението. След известно време тази вълна ще достигне до България. Трябва да гледаме какво се случва в Западна Европа и да не си мислим, че това ще ни отмине. Сега случаите са малко и дава малка глътка, но трябва да следим какво се задава. Във Великобритания всъщност взеха много късно мерките и това се наблюдава от цялата пандемия. Когато мерките закъснеят, ако те се появят по-късно, те са неефективни, колкото и строги да са.

Тя предупреди, че заради новия щам трябва да сме още по-бдителни. „Дистанция над 1.50- 2 метра, по-малко струпване на едно място“, заяви тя.

Проф. Христова коментира и връщането на учениците в клас.

„Отваряне на прозорците от едната страна, а от другата отваряне на вратата. Да става течение и това на 20 минути, иначе 1 болно дете ще зарази целия клас. Аерозолът се задържа много дълго време“, начерта сценарий тя, но уточни, че слава Богу една голяма част особено при децата е толкова добре подготвена, че унищожава вируса още преди да е попаднал в организма.

„Бъдещето ще покаже по колко ще се умножава дали по 7 или по-малко, но увеличение ще има. Щом Германия се задъхва с нейните болници, мисля, че трябва да се мисли предварително. Ние имаме предимството, че сме предупредени. Видели сме какво се случва. След като единственият риск е в образованието и то може да се върне, аз не мисля, че при нас ще се достигне до тези стойности“, заяви още тя.

„За ваксинирането трябва да се каже на първо място, че то е по желание. Цялото антиваксърско движение се опитва да втълпи обратното. Не трябва да се гонят някакви проценти. В края на март ще има много ваксинирани. Предполагам през април вече ще има ваксини за хора, които не са в рискови групи“, предположи проф. Христова.

„По принцип във вирусната еволюция се очаква вирусът да намали своето въздействие. Данни има категорично за повторно заболяване с друг щам на коронавирус. По правило протича по-леко, но и тук няма гаранции, има и по-тежко прекарали“, уточни тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!