За първи път от месеци само за денонощие положителните тестове с COVID-19 надхвърлиха 3000 души. Ваксините, които пристигнаха в България бяха изчерпани буквално за дни.

Всичко това става на фона на обещанието следващата седмица Европейската агенция по лекарствата да одобри още една ваксина – тази на Янсен.

Защо въпреки ваксинацията обаче започваме отново да се катерим по стълбицата на заболяемостта?

"Ръстът на случаите на заразени с коронавирус е в световен мащаб, не само в България, като ние стоим доста по-добре от редица европейски страни. Влиянието на различните варианти на вируса има значение, но спазването на мерките не е от по-малко значение", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Проф. Ива Христова, зам.-директор на НЦЗПБ.

Специалистът потвърди, че мутациите са много, нигерийският вариант се разпространява по-лесно, но има и повишена вирулентност и това го прави по-опасен. Също така при този вариант болестта протича по-тежко, като възрастовите характеристики се запазват, както и половите - мъжете и по-възрастните са по-застрашени.

"Ваксината на "Янсен" се е изпитвала с една и с две дози, но по-принцип е по-добре с две дози, защото по-дълго се задържа, но и при една доза има една добра защита", информира проф. Христова. 

Тя е категорична, че ваксините на AstraZeneca са много ефективни и последните изпитвания потвърждават това.