„По процент на преминали през вируса България е колкото Европа и колкото света, но по умрели ги водим между 5:1 и 10:1, а отделни държави и 20:1”, заяви пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов.

По думите му напоследък има много тревоги, че се е повишила заболеваемостта и смъртността у нас, но това не е точно така.

„Ако първото полувреме сте водили 10:1 на един отбор, а той ви е вкарал после още един гол и водите съотношение 5:1, какво значи това – пак сте ги били много, но не толкова катастрофално. България продължава да е един от отличниците на света”, обясни математикът. Най-големият отличник пък е Китай, който е 10 пъти по-добре от България на глава на населението.

Проф. Константинов обясни, че при направени 150 000 теста, от тях 120 000 хиляди са били на различни ЕГН-а. Тоест 30 000 са били повторени и трябва да се раздели с база 120 000.

„Съгласно тази правилна методика заразените у нас са около 5% от проверените”, каза проф. Константинов. Той подчерта, че заразен не значи болен. „Смъртността, ако си болен, е сравнително висока, но ако си заразен, е малка”, каза още математикът. Общият брой нараства и има едно число на ден.

До края на година проф. Константинов очаква заразените също да бъдат около 5-6%. „Процентът остава същият. Увеличават се тестовете, увеличават се констатираните заразени”, каза той и уточни да не се плашим от големите бройки, а да видим колко са заразените и умрелите на един човек, на хиляда души.”, обясни той.

Най-тревожната новина за К-19 вече е факт, бум на заразени в София и Пловдив

У нас и по света броят на заразените расте, докато броят на умрелите намалява, каза още математикът. „В Европа най-високата смъртност преди месец беше около 5000 души, напоследък умират по 300.

Смъртността е паднала 16 пъти на ден. Това е очевидно спадане”, посочи проф. Константинов. По думите му пандемията преминава в нова фаза. „Все повече и повече се разболяваме и все по-малко и по-малко умираме. Свикнахме с вируса”, заяви той.

Проф. Константинов обясни, че всеки може да влезе се електронния си подпис  в информационни портал с данни за заболелите и да вкара фалшиви данни, но това става явно веднага след това.

„В България има няколкостотин организации и няколко хиляди души, които могат да вкарват данни в информационни портал и всеки от тях се идентифицира с електронен подпис и е ясно кой какво вкарва. Ако някой вкара стари или неточни данни, това трудно може да се проконтролира”, заяви проф.

Константинов и подчерта, че никой не може да промени общата бройка. Той припомни случая с 12-те смътни случаи, които бяха забравени. Това не е грешка на система, а подадените данни не са били коректни.