Приветствам решението на премиера Бойко Борисов за бутането на старата сграда, предвидена за детска болница. Това е много добро и удачно решение. Сега трябва да се действа бързо и да се построи новата такава, заяви проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести пред ABCnews.

Според него трябва да се изгради модерна детска болница, която да отговаря на съвременните изисквания. "Най-важни са ефективността, бързината и съобразяването със световните и европейски тенденции", коментира той.

Новата болница трябва да отговори на очакванията на педиатрите и на родителите. Затова трябва да бъде допитана педиатричната общност и лекарите специалисти по отделните клининики. 

Проф. Костов обясни, че например ако има клиника по детски белодробни болести, е добре да бъде взето мнението на най-добрите детски пулмолози в България. Те трябва да посочат какви помещения ще са нужни и къде ще се поставят оборудванията. 

Българската асоциация за закрила на пациентите с председател Пламен Таушанов изпрати вчера писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев, в което настоява  незабавно да се предприемат действия за събаряне на недовършената сграда и започване на нейно място изграждането на изцяло нова национална детска многопрофилна болница.

От асоциацията настояват теренът, върху който ще се построи новата педиатрия да се увеличи, за да може да се изпълнят всички световни стандарти за такъв тип сгради.

За да се отговори в пълна степен на изискванията за удобство на малките пациенти и техните родители, сеизмичната безопасност и разположение на клиниките и отделенията, болницата  трябва да е ниско строителство, не повече от 5 етажа с широка разгъната площ и достъпна паркова среда.

Участието на най-авторитетните специалисти при изготвяне на идейните и архитектурни проекти е задължително, защото функционалността е от най-важните фактори при приемане и лечението на децата.