"Ние сме съвет и ще даваме съвети, решенията ще бъдат взимани от правителството и в известен смисъл от Оперативния щаб. Между нас и щабът бе създадено изкуствено противопоставяне", това заяви председателят на Медицинския съвет към правителството проф. Коста Костов.

Той посочи, че ще предложи на правителството от Медицинския съвет да бъдат излъчени двама представители, които да проведат среща с Оперативния щаб и да изяснят ''малките разминавания'', които имат.

"С представителите на щаба ще изясним всички различия около тестовете. Оперативният щаб е прав, че PCR тестовете са по-надеждни, но с бързите тестове ще придобием една по-ясна картина на цялата епидемия на COVID-19, ето защо искаме бързите тестове да навлязат по-масово у нас'', посочи проф. Костов в сутрешния блок на bTV.

Доц. Мангъров обясни защо няма и не може да има ефективно лечение за COVID-19

По думите му тези тестове ще се прилагат по определени критерии. Според Костов успешните страни прилагат по-широко тестовете, но при използването им трябва да има строго диференциране.

Проф. Костов обясни още, че тестовете за коронавирус не са диагностични, а скринингови. Той даде следното нагледно сравнение:

"Разликата между бързите и PCR тестовете е като между метлата и прахосмукачката. Ако раздробиш една бисквита и я пуснеш на земята, метлата е бързият тест, а прахосмукачката е PCR тестът. С прахосмукачката обираш всичко, с метлата - най-едрите парчета, но след това можеш да кажеш кой след това да бъде тестван и кой да си отиде у дома."

Според професора усложненията от заболяването, причинено от коронавирус, са тежки, но не са толкова много.

"Не искам да допуснем да има пик на заболяването от коронавирус. 11 медици са заразени, моята битка е и за моите колеги", добави той.

Той увери, че между него и шефа на оперативния щаб ген. Мутафчийски няма конфронтация.

"В миналото между нас имаше една битка, от която и двамата излязохме победители. Аз имам свойството да прощавам. Сега сме в друга мъжка битка и тя изисква да сме заедно", каза проф. Костов.

"Щаб означава ръководя, действа, нашето е съвет. Ще даваме съвети и експертиза по отношение на терапевтичните методи, не решения. Решенията ги взема правителството и евентуално щабът," допълни той.