Излизат все повече данни, че първата доза ваксина е много важна и тя създава много висока степен на защита. Това каза в предаването "Здравей, България" националният консултант по епидемиология и инфекциозни болести проф. Мира Кожухарова.

По думите й, втората доза подсилва първата и повишава обикновено с 10-15% тези, които вече са ваксинирани. "Така че колкото повече хора са получили първата доза от ваксината, толкова повече могат да заживеят нормално", заяви тя.

Кожухарова одобри острата реакция на здравния министър към AstraZeneca, но "това е положението – те произвеждат колкото могат, не са си преценили капацитета най-вероятно".

Тя одобри да не се пазят количества ваксина за втора доза, а да се имунизира максимално много на първа доза. "Въпросът с датата за втора имунизация е един административен въпрос. Човек трябва да знае дали тази дата се определя на базата на това, което е писал производителя.

За ваксината на "Астра Зенека" се казва, че втората доза се слага между 4 и 12 седмици след поставяне на първата. Така че ако някой ви фиксира датата 24 март, това е ориентировъчно - минималният срок.

Обикновено нищо не става, ако мине повече време. Колкото по-късно се направи втората доза, толкова по-висок е имунният отговор", каза проф. Кожухарова.

Тя потвърди, че все пак е възможно в рамките на този период човек да се зарази. "Малък е шансът, но го има. Хората не бива да се плашат, че се пропуснали точната дата. Първата доза е нещо, което е за цял живот."

Проф. Кожухарова обърна внимание и на въпроса коя ваксина е по-ефективна.

"При оксфордската ваксина (на AstraZeneca) в контролната група (т.е. тези хора, които не са получили ваксина) 3% от хората са се разболели. При "Комирнати" (ваксината на Pfizer) разболелите се в контролната група са 0,8%. С други думи, условията са различни – следва да има тепърва изравняване на условията между групите при изпитанията на различните ваксини", заключи експертът.

Тя каза, че е много доволна от данните за продукта на Pfizer от Израел, защото те са от „живия живот”.

Професорът смята и, че вероятно ще трябва да се ваксинираме периодично срещу коронавирус.

Що се отнася до ваксинационните паспорти, проф. Кожухарова каза, че тук говорим за вирус, който не е стабилен "за цял живот", макар да изглежда по-стабилен от грипния и съответно няма как да има паспорт за цял живот, което променя идеята на концепцията.