Попълнете търсена ключова дума или фраза

Проф. Кожухарова посочи къде се крие голяма опасност от К-19

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/prof-kozhukharova-posochi-kde-se-krie-golyama-opasnost-ot-k-19_news783906.html Blitz.bg

По думите ѝ ваксинацията е най-сигурният начин за борба с дихателните инфекции

София, България 27 Ноем. 2020, 10:28 1624 прочита 1 коментара

Училищата и детските градини не са основният източник на заразата. Това каза проф. Мира Кожухарова, бивш национален консултант по епидемиология.


„Мисля, че всички се съгласихме, че коронавирусната инфекция не е грипна. При грипа малките деца боледуват най-често. Не мога да разбера защо пренесохме това виждане към коронавируса, при положение че за щастие той проявява милост към децата“, коментира Кожухарова.

Тя е на мнение, че децата до 10-годишна възраст трябва да ходят присъствено на училище, стига да няма проблем с преподавателите.

Според нея въведените мерки този път са предприети навреме за разлика от месец март, когато те бяха преждевременно предприети.

„Някои от тях обаче ми се струват с не такава потенциална ефективност“, допълни тя.

„Затворените помещения крият опасност, когато вътре има много хора. Опасността е толкова по-голяма, колкото по-възрастни са те. Така че примерът с класната стая не е нов, известен е в науката. В един офис, например, картината е много по-сериозно, отколкото в една класна стая“, обясни проф. Кожухарова.

По думите ѝ ваксинацията е най-сигурният начин за борба с дихателните инфекции. Според нея учителите трябва да са втората приоритетна група за ваксинация.

„Важно е обаче Министерството на здравеопазването да направи два плана, които да публикува. Един за действие при следваща вълна на пандемията, защото на практика това е първа вълна за България и няма да бъде последната. Все още имаме време да се подготвим за следващата, която няма причина да бъде по-ниска от тази. Вторият план трябва да е именно за ваксинацията и приоритетните групи“, на мнение е проф. Мира Кожухарова.

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам