„Най-накрая във времето ще видим спад на смъртността като резултат от въведените ограничителни мерки. Сега се намираме, надявам се, на върха на епидемичната вълна. Тежките случаи са предимно при хора в напреднала възраст и при такива с увреждания от други заболявания. На това вероятно се дължи и по-високата смъртност в момента“.


Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова. 

Според нея мерките са адекватни с изключение на спирането на децата и малките ученици от посещаване на занимания, което не води до големи очаквания за влияние върху епидемичния процес. 

„В обществото има неяснота какво означава да се заразиш и да се разболееш. Вирусът се разпространява чрез въздуха навсякъде и всеки може да влезе в контакт с него, ако има контакт с хора. Тоест, всеки може да се зарази, но дали ще се разболее, или ще бъде само носител - това зависи от различни условия“. 

Проф. Кожухарова допълни: 

„Ваксината е единственото сигурно средство за профилактика на заразни заболявания. Всички други мерки имат определено въздействие, неголямо... Ваксините могат да се прилагат като планови имунизации или като основна противоепидемична мярка.

Когато има епидемия, се прави имунизация и това е най-сигурният начин за овладяване на епидемия... Трябва да има повече информация по темата и то официална, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Имунизацията трябва да се проведе бързо и стегнато. Трябва да има подробен план за ваксинация“. 

По думите ѝ до появата на ваксината и след появата трябва да се спазват основните правила, които предпазват от дихателни инфекции.  

„Ваксината не е вълшебна пръчица, няма да елиминира епидемията веднага. Трябва да имаме готовност и за следваща пандемична вълна. Очаквам такава. Характерно за пандемиите е, че протичат в няколко вълни...

 След обхващане на първите групи с първата доза ваксина можем да очакваме, че ще има 1% от българското население, за което ще е сигурно, че ще бъде предпазено от заболяване“. 

Епидемиологът подчерта, че не е необходимо човек да се изследва за антитела, преди да се ваксинира, защото това би забавило процеса и уточни, че ваксинация при наличие на антитела в организма не е противопоказно.