При пациентите с хемофилия, ако постъпят в болница с Covid-19, може да преминат по-леко поне част от усложненията на коронавируса, като тромботичните. Но клиничната практика не го доказва това нещо. Това коментира пред БНР проф. д-р Тошко Лисичков, ръководител на Експертния център за редки хематологични заболявания към Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

17 април е обявен за Световен ден на хемофилията и се чества от 1989 г. по инициатива на Световната здравна организация.
Хемофилията е най-често срещаното вродено нарушение на съсирваемостта на кръвта. Пациентите с хемофилия също трябва да се ваксинират бързо.

"Тези пациенти не са нито по-защитени, нито по-раними от гледна точка на заразяване с К-19. Ако пациенти с хемофилия са със леко протичане на коронавируса, не трябва да приемат ацетизал, а други понижаващи температурата медикаменти", коментира проф. Лисичков.

Ако обаче се наложи приемът им в болница, в тежко състояние, то и при тях се прилага същият алгоритъм на лечение, както при останалите. Те получават нискомолекулните хепарини за разреждане на кръвта, само че успоредно с тях се прилага и препарат, който нормализира съсирваемостта на хемофилика, не им се спира типичното лечение, поясни специалистът.

Проф. Лисичков съобщи, че са имали няколко пациенти хемофилици, преболедували леко с К-19. Медицината се развива в помощ на хората с подобно заболяване. "Не само да се предотвратяват кръвоизливите, но и да нямат увреждане на ставния апарат.

Експертният център за редки хематологични заболявания към Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания вече участва в лечението с генна терапия.

По думите на лекаря с помощта на генната терапия е излекуван 40-годишен пациент с тежка форма на хемофилия. Ние като болница участваме в множество авангардни клинични проучвания за честта на България, допълни проф. Лисичков.

Генната терапия е във фазата на клинични проучвания, лечението струва милиони долари. "Когато това стане рутинна процедура и се докаже ефектът от лечението, очаквам лечението да се покрива от Здравната каса, засега фирмите го заплащат. Кандидатстваме за втори пациент, защото нивото при нас като лечение и диагностика е световно", обясни ръководител на Експертния център за редки хематологични заболявания.

В болницата се прилага и друго модерно лечение на хемофилията, чрез овладяване на кръвоизливите с нови и модерни препарати, които са пречистени, без човешка плазма, и с удължена преживяемост. Децата с хемофилия се лекуват по съвременен метод, като се запазва и мускулатурата, и ставния апарат - детето израства напълно здраво, допълни проф. Тошко Лисичков.