Попълнете търсена ключова дума или фраза

Проф. Мурджева с подробности за британския мутант на К-19

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/prof-murdzheva-s-podrobnosti-za-britanskiya-mutant-na-k-19_news795783.html Blitz.bg

Според специалистката страната ни е подготвена да се справи с него

София, България 26 Ян. 2021, 09:33 517 прочита 0 коментара

Не говорим за нов щам, а за т.нар. генетична линия, която е резултат на мутации на коронавируса във Великобритания. Да, този британски вариант вече е и в България. Има 8 случая, вероятно ще има и други.


Това обясни проф. д-р Мариана Атанасова Мурджева.

Относно забавянето на ваксините д-р Мурджева каза, че това не зависи от политиката, която се води в България. Тя не пожела да коментира дали е реалистично очакването на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов за 2 милиона ваксинирани българи.

Тя потвърди, че има данни, че изолираният във Великобритания нов мутантен вариант е по-заразен. Според нея обаче и страната ни е по-подготвена да се справи с проблема.

"Изследванията от имунния отговор на преболедували показват, че могат да неутрализират британския вариант. За южноамериканския вариант още нямаме данни", коментира специлиастът.

Тя посочи, че има очаквания и след ваксината да има имунитет. Прогнозите са, че ваксините ще са ефективни и при новия вариант на COVID-19.

"Някои страни ни изпревариха, защото успяха да договорят по-високи количества извън Европейския съюз", посочи ректорът на Медицинския университет - Пловдив.

Специалистът настоя, че масовият имунитет би се достигнал чрез ваксиниране. 

"Маската е важна противоепидемична мярка. Независимо за какъв вариант на коронавирус говорим тя трябва да се носи", апелира д-р Мурджева.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам