Мерките у нас са изключително меки. Ситуацията е кризисна, има липса на медицински персонал - винаги е имало липса на кадри, но сега е осезаемо.

Това каза директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина проф. Генчо Начев, който  беше заразен с коронавирус и се излекува, пред БНТ.


Спазвайте всички мерки. Това нещо не е просто хрема, жестоко е. Не забравяйте, че това нещо е жестоко, аз съм имал нещастието да го преживея, така че спазвайте всички мерки и инструкции, призова проф. Начев. 

Медикът определи като "изключително леки" мерките, които се прилагат у нас. Според него грешката е, че още в самото начало, когато бяха въведени тези правила и бяха взети мерки, те не продължиха.

Слушахме не толкова доброжелателни хора, които обясняваха, че това е сякаш една хрема, обясни професорът.Той коментира и повишените случаи на зараза и смъртност при медиците на първа линия, борещи се с коронавируса.

В началото част от правилата за обличане и събличане на защитните облекла от медиците не се спазваха. Но основната причина за зарязването на работещите на първа линия е, че те са в ежедневен пряк контакт със заразени, подчерта проф. Начев.

С коронакризата сякаш изведнъж се разбра, че у нас има недостиг на лекари, но досега някак си това не беше така остро поставено. Положителното е, че има излишък на легла, защото има възможност за разкриване на такива за ковид пациенти, обясни медикът.

Болниците са много, въпросът е, че това много в момента помага в борбата с COVID-19 и не се налага разкриване на полеви болници, каза още професорът.

Когато става въпрос за интензивно лечение, могат да се подготвят нужните медицински кадри, категоричен е проф. Начев.

Специализантите, така или иначе имат диплома за висше образование, но има и студенти 4-5 курс, които прекрасно се справят в Интензивно отделение. В "Света Екатерина" 50% от специалистите по здравни грижи са студенти и се справят прекрасно, на тях са им необходими не повече от 2 седмици за подготовка.

Няма никакво основание хората да се притесняват, че за тях се полагат грижи от млади специалисти.Това, че спират плановите операции, не значи, че няма да има операции. Дори и да не е спешен, пациентът ще бъде приет за наблюдение, обясни проф. Начев.

В момента в УМБАЛ "Света Екатерина" няма ковид -пациенти, но в болницата са отделили пет легла. Самата болница не е пригодена за това, но сме се съобразили с изискванията на РЗИ и здравното министерство, взети са всички мерки за безопасност, допълни проф. Начев.