Има правила за провеждане на обучението в училищата по време на пандемията, които са препоръчани от Световната здравна организация и от ЮНЕСКО и са доста разумни.  Трябва да се спазват дистанцията и противоепидемичните мерки.  


Това каза в предаването "Неделята" по Нова тв членът на експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването проф. д-р Иво Петров.

Вирусът обаче се разпространява по аерозолен път и трябва да се прилагат методи за обеззаразяване на аерозолната среда с безопасни за човека методи. Предстоят студени месеци, месеци на затворените пространства, заяви той.

По думите е много важно в училищата да има топла вода, сапун и дезинфектанти.

Надявам, че хибридното и онлайн обучението няма да се случат отново. Ние сме социални същества и имаме нужда от общуване на живо. Смятам, че времето на правилната изолация отмина, настъпи времето на съжителството с коронавируса и човечеството трябва да излезе победител от това съжителство. Време е да приложим всичко, което научихме за вируса през последните шест месеца, подчерта проф. Петров.

Очаква се сложен период – всеки, който кихне или кашля, ще го подозираме, че има COVID-19, а той може да има обикновен грип или настинка, отбеляза той.

Неверието е стар съюзник на нашата политическа култура. Независимо от усилията на всички, винаги ще има хора, които ще казват, че заразата от коронавирус не съществува, заяви бившият министър на образованието проф. Тодор Танев.

Мисля, че мерките, които се вземат у нас, са правилни. Добре е, че мерките се променят гъвкаво, според ситуацията, след като засега не можем да спрем заразата, добави той.

По думите му дистанционното обучение е проведено по-добре от очакваното. Друг е въпросът, че дистанционното обучение никога не може да замести пълноценно контактната форма на обучение., посочи бившият образователен министър.

Трябва да се научим да живеем с вируса, да не се плашим и да бъдем реалисти, каза още проф. Тодор Танев.