Бюджетът на Касата издържа на натискът от пандемията. Нямаме забавени плащания към нашите партньори. Това заяви подуправителя на НЗОК проф. Петко Салчев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Днес на надзорния съвет на Касата беше решено при лечение на COVID-19 да се заплаща 1200 лева, за лечението на белодробни заболявания сумата се запазва“, съобщи той.

Проверяваме сигнали за недействително лечение на болни от COVID-19. Това се прави при всеки един пациент. До момента не сме установили подобни нарушения. Това е един от митовете у нас.

„Няма да се плащат PCR тестовете, а бързите тестове (в рамките на 20 минути), които се назначават от личните лекари. Ако се окаже, че пациентът е с COVID-19, ще се назначават бързи тестове от РЗИ-тата, които Касата ще плаща“, разясни проф. Салчев.

„Средствата за тези бързи тестове са предвидени. Направленията не са лимитни, те са на база колко изследвания на ден може да направи лабораторията“, допълни той.

„Ако останат средства в НЗОК, трябва да се разплатят суми за дейности, изработени през 2015-2016 г. Те са около 75 милиона. Имаме 6 милиона за общопрактикуващите лекари, 13 милиона за лекарствените средства. В края на ноември ще знаем колко е останал от резерва на НЗОК“, посочи председателят на здравната каса.

По думите му в момента няма лечебно заведение, което е застрашено от затваряне. „Вчера съм подписал документи за изплащане на 170 милиона към лечебните заведения, изработени за тази година“, изтъкна проф. Петко Салчев.

Той коментира още, че тази година ще се поддържа консервативен бюджет, за да не се допускат сътресения в системата.