Трябва да се правят доста пръскания. Този период, когато е сухо няколко дни след пръскането – тогава е ефективно. Това коментира пред bTV проф. Тодор Кандарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, относно мерките срещу кърлежи в градинките.
 

„Самият факт, че има десетки кърлежи в тялото на това дете, доказва, че мерките не са ефективни“, каза той относно случая с детето, от главата на което бяха премахнати 50 кърлежа след разходка в Южния парк.
 
„Първо трябва много стриктен контрол от РЗИ как се извършва пръскането, с какво и след него колко кърлежа са останали“, каза той. В Националния център по заразни и паразитни болести се организират курсове за реакция в такива ситуации.
 
„Това дете, на което в главата са намерени толкова кърлежи, е било в Южния парк около фонтана в едни храсталаци. Явно там има гнездо, където са снесени яйцата – няколко стотин. Това са бебешките форми на кърлежа, ларвите. Те са по-малко заразени и по-малко опасни“, посочи експертът.
 
Той успокои, че болестите, пренасяни от кърлежи в градинките в България не са опасни и се лекуват с антибиотици. „Това дете с 50-те ларви, които има по главата, трябва да вземе еднократно“, каза той.
 
Проф. Кантарджиев обясни, че кърлежите имат три етапа в развитието си – ларва (бебе), нимфа (юноша“ и имаго (възрастен). Най-заразни са женските.
 
„До 12 часа не може да пренесе никаква болест. До 24 часа ако бъде свален, няма да предаде болестите, които са по кърлежите в градинките“, посочи той.
 
В случай на намерен кърлеж по тялото, най-добре е да се използва конец, да се обхване кърлежа под коремчето и да се извади отдолу нагоре заедно с хобота. Не трябва да се къса хоботчето. Ако се скъса, не е фатално. Вади се с игла. Но то може да предаде бактериите.
 
Най-добре е да се прави от специалист. На сайта на националния център е описано подробно какво да се прави.
 
По думите на проф. Кантарджиев, кърлежът е най-добрият анестезиолог – той произвежда вещество, благодарение на което човек не усеща нищо, когато е ухапан. Кърлежът може да не бъде намерен с дни и това е най-честата причина хората да развият лаймска и други болести, пренасяни от тях.
 
„Не само пръскане срещу кърлежи, но борба с гризачите по каналите и бездомните кучета да се пръскат с препарати“, препоръча експертът.