Умножавайте по 8 броя на регистрираните. Около 105 хиляди са се срещали с вируса в страната в момента. Това заяви математикът на Националния щаб за борба с коронавируса проф. Николай Витанов в ефира на Нова телевизия.


Епидемията в момента тъпче на място, нито се увеличава, нито намалява, проф. Витанов. Многото случаи обаче притесняват в дългосрочен план каза той. Ако това число се запази, ще се сбъдне една от четирите прогнози, които направих преди два месеца, уточни той.

Според него най-вероятният сценарий е 16 000 в края на август и 25 000 в края на септември. 

"За септември месец все още няма риск. Когато говорих за 4-те сценария, казах, че за 4-тия няма да дам числа. Ако здравната система беше изгоряла, трябваше да имаме 25 000 заразени в края на август. Тези числа не ги достигнахме", посочи той.

"Може би аз съм човекът, който най-добре може да оцени ситуацията. Искам да благодаря на лекарите. Благодарение на тях случаите ще бъдат 7,500, 8000 по-малко от тези 25 000 в края на август", прогнозира математикът.

"Лятото си върви, ще дойде есента и ако продължава да расте със същите проценти, ще стане опасно. Здравната система ще оцелее септември, ще оцелее и октомври. Числото ноември и декември може да бъде 6-цифрено. Но здравната система трябва да бъде подготвена, че ако не издържи и рухне, положението ще стане такова", посочи той.

По думите му засега здравната система се справя много добре.

"Щабът не се вижда много много, но той си работи. Засега италиански вариант не се очаква. Засега здравната система ще издържи, освен ако не се намесят външни фактори. Ако не се намесят политически фактори, защото този котлон е много силен и тенджерата може да изкипи. Не искам да съм лошият вестител, защото съдбата му никога не е добра", посочи още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!