Ние сме във вторичния пик на първата вълна, предполага се, че ще има една вълна и втората вълна ще е наесен, каза проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в телевизионно интервю.

Минахме първия пик, мерките се спазваха и стигнахме до 10 случая. Мерките спряха да се спазват и минахме на втория пик. Стабилният вариант до преди няколко дни беше 90 – 110 случая на ден, сега се връщаме на 50- 80, допълни проф. Витанов.

Когато беше първичният пик, тестовете бяха 600 на ден, сега са 2000 на ден, има логика колкото повече са тестваните, толкова повече да са заболелите. В България засега клъстерите се хващат, каза още проф. Витанов.


Във връзка с това, че организацията End.Coronavirus поставя страната сред тези,които не могат да овладеят ситуацията с коронавируса редом със САЩ и Великобритания, Витанов, заяви, че България не е в тази зона.

Бифуркация означава възможност за избор. Никой не вижда отвън избора, който не разбира, каза още той. 

Моята цел не е да определям къде сме. Целта на моите изчисления е да определям как се развива епидемията в България. Проф. Кунчев и Кантарджиев добре се справят. Броят на случаите ще започнат да намаляват.

Вървяхме нагоре, стигнахме до 90-100, сега се връщаме на около 50. Когато бе първичният пик, тестовете бяха 500-600, сега са към 2000. Колкото повече се тества, толкова повече заразени се откриват, посочи Витанов. 

Епидемията при нас се развива на клъстери (гнезда). В България засега клъстерите се хващат, каза професорът. 

В отговор на въпроса да очакваме ли през лятото някакъв взрив, тъй като ще дойдат чужденци, той посочи, че "човек трябва да се надява на най-доброто и да очаква най-лошото".

Трябва да подготвим здравната система, очаквайки най-лошото, трябва да се подготви ситуацията на морето. Бургас и Варна са способни да се справят с подобни случаи, каза Витанов.

Във връзка с пристигането на английски туристи той посочи, че едва ли могъл да се създаде някакъв проблем. Едва ли ще се появят 40 заразени английски туристи на едно място.

Докато спазвахме мерките почти бяхме излезли от кризата с коронавируса. Сега обаче изтървахме ситуацията и заради това се появи вторичният пик.

Най-лошият вариант е 4000 на 19 юли, каза министър председателят. Това обаче не се реализира.

Вероятно, когато свърши есента ще имаме петцифрено число заболели, посочи проф. Витанов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!