"Математическите модели могат много да ни помогнат в настоящата ситуация. Важно е човек да знае между какво има да избира.

Ние сме изправени пред два избора – да тръгнем по пътя, по който досега вървим на спазване на карантината и полека вървим към пика, в който ще постоим или да се пробие карантината и периодът на пика да се удължи".

Това заяви проф. Николай Витанов – ръководител на екипа от учени, създали на математическия модел за прогнозите и разпространението на коронавируса, в предаването "Референдум" по БНТ.

„При първия вид - най-благоприятния, инфекцията не се разпространява извън околността, в която живеем, вторият - да пробием карантината и да разширим кръга на заразяване, и трети – дълъг пас, когато се позволи на заразените да пренесат заразата на места, на които няма вирус“, разясни проф. Витанов.

„Ако се движим по пътя си досега, в началото на лятото ще сме се разправили с медицинската част на проблема. Това обаче няма да го реши.

След това ще трябва да дойдат физиците и химиците, в противен случай наесен можем да се изправим отново пред този проблем“, предупреди той.

"Ние успешно натискаме кривата надолу, което ни дава надежда, че можем да се разминем с по-малко жертви", каза математикът.