Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавирус у нас. По думите му в област Видин нещата се успокоява. Ето какво още написа той в личния си фейсбук профил.

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 18 юни 2021 г.

Днес обстановката е спокойна. Във Видин нещата се успокояват, както и се очакваше да стане. Няколко изолирани случая бързо могат да бъдат поставени под контрол, РЗИ-тата навсякъде имат вече достатъчно опит. Браво на тях и днес особено браво на видинското РЗИ.

В кръга на шегата и в Ловеч ситуацията е много добра - индикаторът за смяна на тренда е над 20 пъти под критичната стойност. Но да не вземете да заспите от това прекалено спокойствие.

"Индиеца" –делта-версията ва вируса, намерил и той къде да се появи - баш в Плевен, където ситуацията е много спокойна. Нали знаете какво е казал другарят Ленин - като не се появиш на правилното място в правилното време - гориш. Та така и с
този "индиец". Непрекъснато ще има опит за внос обаче.

Обстановката в страната е спокойна. Базовото репродуктивно число има ниска стойност - 0.663. Това значи, че обхватът на заразата се очаква да продължава да се свива. Време е вече да паднем под 10 000 активни случая. Здравната система се очаква да продължава да се разтоварва.

Като оставим Видин настрана, стойностите на индикаторите за смяна на тренда са много ниски. И във Видин е нисък, но когато човек е свикнал да гледа стойности 10 пъти по-малки от критичната, като види нещо, което е 5 пъти по-малко от критичната стойност и почва да се чумери. Всъщност и стойност на индикатора 5 пъти под критичната стойност си е добре, тъй, че повод за безпокойство няма.

Смъртността била висока, критикуват някои. Ами висока е, то предупреждението, че ще е така, е отдавна. Много е смешно, че аз бях един от тези, които го изказаха преди повече от година. Сега, като пиша, че очакванията са смъртността да намалява полека към 10 в рамките на текущия благоприятен сценарий, валят критики, че не съм познавал.

Мили мои хейтъри. Полека на завоите. Много ми е забавно да ви чета. Вие сте като вратари на стадион. Плонжирате в грешната посока. И вместо злобата и завистта ви да намалява, тя се увеличава. Щото плонжовете водят все до вадене на топката от мрежата.

Малко съвети от специалист по пропагадна - или плонжирайте в по-правилна посока или си намерете някоя работа, резултатите от която да изсмучат проблемите ви и с това да пресушат източниците на злоба и завист, които ви мъчат. Който не ще да работи, трябва да плонжира поне по-добре. Не съм доволен от плонжовете ви.

Изтърка се това, дето съм бил грозен, не съм разбирал от математика, взимал съм много пари и тъй нататък. Ами грозен съм, вие разбирате от математика къде повече от мен, пък ония 35 000 нещо изчезнаха въпреки 10-те % награда които давах, за които ми помогне да си ги взема.

Някога, като бях млад заместник-директор, ходех на кафе при директора на съседния институт, светла му памет, човек с голям опит - много добри съвети даваше. Та един път, като си пиехвме кафето, той ми каза: "Слушай, почваш да ставаш известен. Но ще поззнаеш, че си станал наистина много известен, когато почнат да говорят две неща за тебе".

Та, чакам ви мили хейтъри, да почнете да ги говорите тия неща, че да се видя и аз истински известен. Стига безцелни плонжове. Да подскажа - едното нещо е е свързано с това, че човек яде малки дечица за закуска. За другото ще се сетите сами. Давайте, като има хубав хейтърски плонж, ръкопляскам му и си го събирам за мемоарите, където ще има специална глава, посветена на хейтърите.

Та така, за другите, дето не са хейтъри - чака ни спокоен край на седмицата, по морето е спокойно. Който е там - желая хубаво време. Същото и за другите, спазвайте елементарните мерки, ваксинирайте се и си живейте живота.