Професорът от лондонския университет UCL Хю Монтгомъри разкрива пред Channel 4 колко всъщност заразен е коронавирусът. 
До момента от Covid-19 вече са починали 422 души. 


"Когато, например, имате грип, може да заразите 14 души, но ако сте с Covid-19, може да предадете болестта на 59 хиляди души", твърди Монгомъри, чиято специализация е интензивната медицина. 

Той използва изявлението си, за да призове британците да спазват забраните и да приемат сериозно ситуацията. 

"Повтарям, коронавирусът е много, много заразен. Един човек го предава на трима други, което на пръв поглед не изглежда толкова катастрофално, но тези три заразяват още трима, а те и ако се направи изчисление, за часове броят на заразените вече е голям, на практика от първия заразен могат да се получат нови 59 хиляди случая на хора с коронавирус", обяснява Монтгомъри. 

"Нашият най-голям шанс е да ограничим излизането си и социалния си живот. Така ще забавим разпространението на болестта и ще помогнем на вече заразените. Трябва да разберем, че ситуацията сега далеч не е най-лошото, нещата тепърва ще стават ужасни", убеден е той. 

"Ако спазваме мерките, малка група хора ще бъдат поразени от по-сериозна симптоматика, налагаща болнично лечение. Така ще има и повече места в болниците, ще се облекчи и работата на лекарите в спешните центрове и болниците", апелира специалистът.

Той припомня, че сериозните симптоми понякога се проявяват чак след 10-14 дни и то не са дори тежки.

"Такива хора идват в болницата и изразходват енергията и времето на лекарите, вместо те да помогнат на други в по-тежко състояние. При това би стигало да спазват правилата и да се лекуват у дома си", обяснява Монтгомъри. 

Превод БЛИЦ