В петък ще се състои брифингът за разпространението на COVID-19 у нас, който традиционно се дава в четвъртък. Сега обаче беше отложен, за да бъде съчетан с представянето на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в България. 

От правителствената пресслужба обявиха, че брифингът на здравния министър проф. Костадин Ангелов ще бъде в 10 ч. в Гранична зала в Министерския съвет.

В сряда здравният министър и членовете на Националния оперативен щаб обявиха, че е готов плана за ваксинация. Основните цели на плана са намаляване на заболеваемостта и броя на засегнатите лица и осигуряване на оптимална възможност за лечение на заболелите. Повече конкретика се очаква утре.

Днес пък стана ясно, че относно ваксинацията България ще бъде разделена на 7 области.

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ваксинация може да започне след Нова година. В София и Бургас ще бъдат доставени първите специални фризери за съхранение на ваксините.

България участва в общ европейски търг за ваксините. Към настоящия момент страната ни се е включила в договорите с фирмите "AstraZeneca" и "Sanofi" за ваксина срещу COVID-19.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!