Трябва да се вземат по-сериозни мерки за струпванията на хора на закрито в настоящата ситуация с повишаването на боря на заразените с коронавирус у нас. Можем да се лишим от баровете за един месец, те не са жизненоважни за икономиката, заяви пулмологът д-р Анна Бенова в телевизионно интервю. 

Има различни изследвания за това кога контактните лица на заразен са по-изложени на риска от инфекция с COVID-19. Според някои проучвания трябва да прекараме около 15 минути в присъствието на болен, за да се инфектираме, но според други и три минути са достатъчни, ако не се спазва дистанция и не носим предпазни средства, заяви Бенова.

Няма смисъл контактните лица да си правят PCR тест първите 4-5 дни, след като са общували със заразен, защото през това време коронавирусът не се е развил в техния организъм, ако са се инфектирали.


През този период е много по-малко вероятно и те да са заразни, защото вирусът не започнал да се репликира, но именно затова и през този период те трябва да са под карантина, каза пулмологът.

Все по-често се наблюдава състоянието на така наречения „дълъг COVID“ с продължаващи симптоми като дразнеща кашлица и умора. Все още няма достатъчно изследвания, за да видим кои болни правят такъв синдром и имат такива оплаквания. Има някаква корелация с измененията в белия дроб, които отзвучават доста бавно, обясни д-р Бенова.

„Теорията на стадния имунитет започва да издиша напоследък“, заяви пулмолгът. Според нея не трябва да приемаме, че е неизбежно да се заразим с коронавирус.

Дори да приемем тази теза – колкото по-малко са заразени, толкова по-малко починали и  болни ще има, затова трябва да се пазим, каза Бенова.