Днес е първи ден, откакто носенето на предпазни маски отново е задължително на закрити места, но наред с това дебатът за прилаганите мерки срещу коронавируса продължава в същия разгорещен тон, както бе в началото на пандемията. Според пулмологът д-р Александър Симидчиев от МВР Болница, настъпва време за бавно и методично прилагане на мерки, за да се отсеят работещите от неработещи. Темата той коментира в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по Канал 3.

Ананиев показа извънредната ЗАПОВЕД за задължителното носене на маски, има едно изключение


„Бих искал да видя един танц, който прилича повече на блус. Бавни и методични мерки от тук насетне, за да видим какво работи и какво не работи, за да прилагаме правилните мерки. Не трябва да се бърза да слагаме и да махаме различните мерки“, това отговори медикът на въпрос - по-скоро танго или рокендрол трябва да приложи Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Д-р Симидчиев е от хората, които поддържат идеята за задължителен PCR тест за влизане в лечебно заведение, защото от медицинска гледна точка той смята, че основната задача трябва да е контрол върху риска. А под най-сериозен риск са именно хората, които в момента се лекуват в болниците с тежки заболявания.

Доц. Кунчев попари всички: Удължаваме извънредната обстановка! Има внос на К-19 в България

„Целта не е да се говори на хората какво да правят, а защо да го правят. Ако им се обясни защо се правят определени неща, те ще имат вътрешна благодарност. Защо трябва да си мием ръцете, защо трябва да носим маски, когато сме на затворено място“, каза още д-р Симидчиев.

Пулмологът е на мнение, че за една по-силна информационна кампания трябва да се обединят, както медиците, така и политиците и медиите, защото изглежда досегашните методи не са сработили, щом наблюдаваме толкова осезаем ръст на новите случаи през изминалите седмици