Има много хора навън, те може би мислят че не е толкова сериозна ситуацията, защото България е на сравнително добро положение. Това коментира пред bTV адв. Мария Петрова, член на Експертния медицински съвет към Министерския съвет.

Според нея, ако изпълняваме адекватно препоръките, ще имаме по-малко жертви.

„Ако слушаме препоръките, можем да се справим по-лесно, по-бързо и с по-малко жертви в цялата ситуация. Безотговорно е да не спазваме мерките", добави адв. Мария Петрова.


За бързите тестове тя коментира, че ако следваме опита на други държави, ключов момент е кога започва прилагането им.

Адвокат Мария Петрова призова да не се поддаваме на спекулации и посочи, че са започнали да се продават тестове с неясен произход. "Освен да диагностицираме хората със симптоми, трябва да се грижим и за останалите. Всеки гражданин има право да се тества, друг е въпросът дали разполагаме с капацитет това да се случи", каза още тя.

Ако прогнозите са верни, следващата седмица влизаме в пика на заболяването, отбеляза адвокатът.

По думите й всички пациенти трябва да се третират равнопоставено. "Не следва да "затваряме" държавата за другите уязвими групи пациенти, като бременните жени и децата, подлежащи на имунизация", посочи адвокатът. По думите й не може един човек с тумор да чака да мине епидемията, за да бъде опериран.