Рекорден брой от 50 починали пациенти с коронавирусна инфекция са регистрирани в Румъния през последните 24 часа. Потвърдени са и нови 1378 заразени, пише в. "Адевърул". В интензивни отделения са настанени 446 пациенти с COVID-19.

Общият брой на заразените в Румъния нарасна днес до 59 273 души с потвърдените нови 1378 случая от 23 946 теста.

Броят на починалите достигна 2616 души, след като още 50 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция загубиха битката за живот през последното денонощие. Починалите са 31 мъже и 19 жени на възраст между 40 и над 80 години, които са имали съпътстващи заболявания.

В интензивни отделения продължават да се лекуват 446 души, а общият брой на хоспитализираните е 7801. Оздравели от COVID-19 са 29 289 румънци, информира "Адевърул".

Пред телевизия Диджи 24 ръководителят на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат съобщи, че в момента в страната има над 300 огнища на COVID-19. Той уточни, че много от тях "са ограничени" и "поставени под контрол", но допълни, че никой не може да предскаже как ще се развие в бъдеще болестта и затова не могат да се изключат и "тежки сценарии". 

Ръководителят на Департамента за извънредни ситуации обясни подробно по какви критерии и в каква степен властите налагат карантина и отбеляза, че в някои случаи са били поставяни под карантина цели населени места, въпреки недоволството на кметовете.

"Никой и нито една държава не може да каже в определен момент, че изключва вариант за предприемане на по-драстични мерки, защото всичко зависи от развитието на епидемията", каза Раед Арафат.

"(...) има ситуации, в които, ако виждаш, че нещата излизат извън контрол и има голямо увеличение на случаите, може да се наложат отново някои драстични мерки. Може да не е пълна карантина в цялата страна, а в конкретен окръг или в зона, където има голямо разпространение" (на вируса), посочи Раед Арафат.

"Още не сме в този сценарий, но може и да го достигнем след месец, след два, през есента, и през пролетта на следващата година може да стигнем до тежки сценарии, ако болестта се държи по начин, който не можем да контролираме", обясни ръководителят на Департамента за извънредни ситуации.