Рекордно много – 317 души починаха от коронавирус само за денонощие в Русия. Този показател е най-високият от началото на епидемията в страната досега.

Антирекорд вече няколко дни подред бият и новите случаи на COVID-19. За 24 часа тяхното количество достигна почти 16 000. Здравните власти алармират, че болничните легла, предназначени за пациенти с новия вирус, в Русия вече са на изчерпване.

Най-тревожна е ситуацията в Москва, където за последните 24 часа новите случаи на коронавирус са почти 5000. По тази причина столичните власти обсъждат затварянето на нощните клубове и баровете в мегаполиса.

Заради влошената епидемична обстановка в Москва за две седмици бе отменен безплатният превоз на пенсионери и деца в градския транспорт в столицата. Ден преди това стана ясно, че московските власти обсъждат връщането на по-строгите мерки срещу разпространението на коронавируса в мегаполиса.

Според осведомени източници, може да затворят врати моловете и кината. Миналата седмица стана ясно, че учениците от 6-и до 11-и клас минават на дистанционно обучение.

Учените от Руската академия на науките прогнозират, че с настъпването на зимните студове коронавирусът ще отстъпи и епидемичната обстановка в страната ще се нормализира.

Във вторник стана ясно, че в края на ноември ще стартира масова ваксинация на руските граждани срещу „Ковид-19%“. Става дума за имунизационния препарат „Спутник V“, разработен от научния институт „Гамолея“. В момента ваксината се произвежда в пет фармацевтични предприятия, които работят на усилен режим.