Русия прави по 36 хиляди теста за коронавирус в едно денонощие. Това заяви премиерът на Русия Мхиаил Мишустин. 

По думите му денонощно работят 95 лаборатории. 

По данни на оперативния шаб от 1 април, в Русия броят на заболелите с коронавирус за денонощие е нарастнал с 440 души и те вече са 2777, разделени в 75 режиона.

Мерките, предприети в Русия за предотвратяване на разпространението на коронавируса, могат да помогнат на страната да избегне европейския сценарий на пандемията.

Това мнение изрази в интервю за медиите представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Русия Мелита Вуйнович, предава EA Daily.

„Струва ми се, че сега мащабните действия, които предприема Москва, могат да помогнат да не изминем този път тук“, заяви тя. Вуйнович отбеляза, че сега етрудно да се правят каквито и да било прогнози за бъдещето, но всичко ще зависи от самите руснаци.

„Ако намерим всеки случай в новите региони, всеки контакт, ако ги изолираме, тогава ще се разминем без тези високи бройки…“, добави представителят на СЗО.

Тя каза, че Русия е успяла да забави настъпването на епидемията, но сега всичко ще зависи от готовността на населението да действа съвместно с правителството и да спазва предписаните от него мерки.

„Русия забави началото на епидемията много добре. Надявам се, че допълнителните мерки, предприети сега, ще спрат предаването на инфекцията и увеличаването на честотата ще се забави …

Всичко зависи от това как се държат хората. Най-важното е те да не предават инфекцията един на друг. За съжаление понякога това изисква принудителни мерки“, каза Мелита Вуйнович.

Към 31 март в Русия са заразени 2337 души в 73 региона. 17 души починаха, 121 се възстановиха.