Психиката на човека е устроена така, че ни се искаме да вярваме в по-доброто. Но в последно време липсват добрите новини. 

Може би заради това разумът на много хора ги кара да се питат - ами ако опасността от пандемията е силно преувеличена?! Та това си е един обикновен грип като останалите, а при тях дори смъртността е много по-висока.

Това са двете основни теории на фейсбук конспираторите. 

Сред авторите на подобни версии се оказват не само политолози, икономисти, които са доста далече от медицината, но и дори практикуващи лекари. 

В руските социални мрежи постът на лекаря от Петербург Александра Новоселова буквално предизвика революция с хиляди споделяния. 

Тя се представя като автор, лекар, преживял не една и две епидемии от грип. 

В популярната си публикация тя дава най-честите аргументи на разобличителите на пандемията. 
Права ли е или не? Това коментира руският имунолог, експертът по обществено здраве и международно здравеопазване, кандидат на медицинските науки Николай Крючков.

Версия първа - изолацията няма да ни помогне.

"Вече на няколко пъти срещам в социалните мрежи крайно наивните надежди на хората под карантина и самоизолация. "Ние си седим вкъщи, вирусът няма да ни намери!" Това се повтаря и по медиите - не се заразявайте, спазвайте дистанция", твърди д-р Новоселова. 

В поста си тя казва, че няма начин да се измами вируса. Според думите й има отдавна известно епидемиологично правило. То гласи - докато половината население не преболедува или не получи ваксина против конкретния респираторен вирус, пандемията няма да спре.

Новоселова е убедена, че призивите на властите в много страни по света хората масово да се изолират по домовете си, са безсмислени и дори вредни. 

"Колкото по-бързо хората се разболеят хората по света, толкова по-лесно и бързо ще бъде създадена имунна прослойка от невъзприемчиви към заразата, които имат имунитет в резултат на прекарана болест или ваксина", убедена е Новоселова.

Тя твърди, че карантината може и да намали броя на заболелите, но е напълно възможно като излезете от дома си, пак да се заразите. 

Тя допуска, че карантината е препоръчителна за отделни групи хора с отслабено здраве. Те трябва да си седят по домовете си и да чакат, когато останалите ще си отработят този вирус и ще създадат колективен имунитет. 

"При сегашната пандемия хората по света използват три стратегии за борба с новата инфекция", разказва Николай Крючков:

"Първият подход е народът масово да се разболее и наистина да се формира естествен имунитет. 
Вторият вариант, който е и по-умен, е установяване на заразилите се и контактните лица, поставянето им под карантина и разширена програма за масово тестване.

Третият е всеобща карантина и отново тестване на всички", убеден е той. 

"Има страни, които са се решили да вървят по първия път - продължава Крючков. - Например Великобритания, Холандия, Швеция. САЩ дълго се колебаха.

В условията на бързо нарастващи нови случаи на заболявания и смърт и тези страни страни после предприемат третия път, но вече са изпуснали много време и така заразата е излязла от контрол", смята Крючков.

"Вторият подход сработи в някои държави като Сингапур и Южна Корея. Но там започнаха активно да работят от самото начало на епидемията и използваха особените си преимущества. Сред тях, например, е високото ниво на развитие на мобилните и цифровите технологии. 

Практиката вече показа убедително - да се чака формирането на "имунна прослойка" при липса на карантина, това е гаранция да се стигне до десетки хиляди умрели и още по-голям брой на кора с тежки последствия от прекарания коронавирус", разкрива експертът.

По думите му изолираната карантина за особено уязвимите групи от населението, за съжаление, също е неефективен. 

"Много важно е да се забави пандемията, за да се даде време на системите по здравеопазването да се справят успешно с тежките случаи. 

Не е изключено и, че по време на самоизолацията и "разтеглената" времево епидемия ще се появят ваксини и лекарства с доказана ефективност против коронавируса", казва епидемиологът.

"Оценям случващото се като някаква международна психоза. Защото този вирус не носи реални рискове за цивилизацията. От него, процентно, умират много малко от заболелите. 

На практика цифрите са съпоставими с броя на умрелите от сезонните грипове", твърди терапевтът Александра Новоселова. При това, по думите й, броят на тежко болните от коронавирус "е много малък". Останалите боледуват леко или със средна тежест. Или не се разболяват въобще. 

"За сметка на това паниката и страхът способстват за разпространението на вирусните инфекции и могат да усложнят заболяването.

Защото при страх тялото отделя от хормона на стреса - кортизол. Той парализира имунната система, подтиска механизмите на защитните антитела, нарушава активацията на клетките, атакуващи вирусите и т. н."

Тя твърди още, че хормонът на щастието - ендорфините активизират имунната система и дава съвет - не се паникьосвайте и съблюдавайте разумни мерки за безопасност. 

"Паниката действително е лош помощник в борбата с епидемията", съгласен е Крючков. - Но клиничните ефекти, влиянието върху имунната система и устойчивостта на организма на човек с паника са силно преувеличени. 

Що се касае до човешките загуби, то в момента пандемията е в самия си разгар. В много от страните по света специалистите отбелязват "предпиково състояние". Тоест борбата с този вирус, уви, дори не се приближава към благополучния си край. 

Такава леталност, каквато наблюдаваме сега, не може да се нарече дори "умерена". Макар и вирусът да не носи чак такива рискове за цивилизацията, те все пак съществуват и рецесията е само един от тях. 

Ако говорим за тежките пациенти, то, на практика по данните от различните държави при 15-30% се стига до хоспитализация.

Лечението в условията на реанимация се изисква при 5-10% от случаите. 
Именно това са тежките пациенти и е очевидно, че те съвсем не са малко", убеден е Крючков.
Новоселова коментира и темата с дезинфекцията:

"Вирусът от грипоподобен тип има способност да заразява с индекс 2-3, коронавирусът 3-4.

И все пак, дори и член на вашето семейство да е контактувал с болен, до него, например в градския транспорт, да е кашлял заразен, може да не се притеснявате чак толкова. 

Животът на вируса извън тялото е примерно 3-4 часа. Затова ако човек се прибере вкъщи, свали дрехите и остави предметите като портфейл, телефон и други да отлежат, то няма да има никакъв проблем. Вирусът ще е умрял!"

Ето какво смята Крючков:

"Неотдавна бе публикувано експериментално изследване. Според него коронавирусът SARS-CoV-2 на практика се съхранява до 3 денонощия върху пластмаса, до 24-48 часа върху метални повърхности, до 24 часа върху картон.

Учените дори изясниха, че вирусът може да се намира във въздуха, ако размера на водните или аерозолните капки е по-малък от 5 мкм.

Що се касае до риска от зараза, то според последните изследвания, базовото репродуктивно число за разпространение за SARS-COV-2 е около 2,5. 

Това е повече, отколкото при грипа, но значително по-малко от други тежки болести и все пак, напълно достатъчно за пандемия."

Превод и редакция БЛИЦ