Американските агенции за компютърна сигурност предупреждават, че хакери от Китай се опитват да откраднат данни, свързани с тестове на ваксини срещу COVID -19.
 

Федералното бюро за разследване (ФБР) и ИТ експерти смятат, че китайските хакери се опитват да откраднат изследвания за разработването на ваксина срещу новия коронавирус, съобщават „Уолстрийт Джърнал“ и „Ню Йорк Таймс“.
 
ФБР и Министерството на вътрешната сигурност възнамеряват да издадат предупреждение за опитите за хакерство на Китай в момент, когато правителствата по света и частни компании се състезават да разработят ваксина срещу COVID-19.
 
Служители на САЩ твърдят, че хакерите са свързани с китайското правителство, но говорителят на китайското външно министерство Джао Лян опроверга обвиненията, заявявайки, че Китай е против хакерски атаки.
 
„Ние сме световен лидер в разработването на ваксини и лечението на COVID-19. Неморално е да се атакува Китай със слухове и клевети и без никакви доказателства“, каза Лян.
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп не потвърди информацията, но каза: „Какво ново има в Китай? Какво е новото тук? Кажете ми. Не съм доволен от Китай. Следим това много внимателно."
 
Очакваното американско предупреждение ще бъде поредното след предупреждения и доклади, обвиняващи хакери в подкрепа от правителствата на Иран, Северна Корея, Русия и Китай за дейности, свързани с пандемията по света - от разпространение на фалшиви новини до атаки срещу отделни учени.
  
Според „Ню Йорк Таймс“, това може да доведе до контраатака от американските агенции и до кибер-война.