Вече се знае как и откъде коронавирусът е проникнал в Русия. Учени от Вашингтонския университет установиха това с помощта на специални генетични анализи на Sars-CoV-2, уточнява "Дойче Веле".

И най-малките промени в генетичния код на Sars-CoV-2 могат да разкрият как се разпространява опасният коронавирус. Затова още от началото на пандемията учени от цял свят качват на платформата „Nextstrain" анализи на генома на вируса, за да могат в реално време да следят разпространението му.

Ето че сега учените за пръв път изследваха проследиха съвсем точно хода на пандемията в Русия. От това изследване стана ясно, че вирусът на няколко пъти е бил внесен в страната отвън: най-вероятно от Западна Европа. Това съобщиха учените около Тревър Бедфорд, еволюционен биолог от Вашингтонския университет.

Отначало Русия сякаш беше пощадена от епидемията
Дълго време Русия не спадаше към страните, които бяха сериозно засегнати от пандемията.

Там новият коронавирус беше открит значително по-късно, отколкото на други места. За първи път президентът Владимир Путин взе отношение към темата чак в края на март.

Тогава Кремъл още отричаше в страната да има епидемия, макар че броят на заразените с коронавирус вече беше започнал да нараства. Междувременно инфекциите в Русия се увеличават с невероятна бързина: в понеделник властите обявиха, че само за едно денонощие новите случаи са се увеличили с 10 581 - което беше рекорд за света.

Учените във Вашингтонския университет са изследвали генома на повече от 4 400 коронавируса. За да се разпространява вирусът, неговият геном трябва постоянно да се възпроизвежда. По време на този процес понякога се получават грешки - тъй наречените мутации. Обикновено те не оказват много сериозен ефект върху самия вирус, затова пък позволяват да се правят заключения за родствените връзки между отделните варианти на вируса.

Китайски учени: COVID-19 е мутирал и е станал най-смъртоносен в Европа, защото...

Какъв е методът?
Ако вирусът, който се разпространява в даден район, показва същите малки отклонения в генома си, познати от друго място, той най-вероятно е бил привнесен именно оттам. По този начин мутациите сочат пътя на вируса.

Голяма част от пробите в Русия очевидно водят произхода си от други места в Европа. Само отделни геноми са по-скоро свързани с огнищата на болестта в Азия. Особено добре това се вижда в Москва, където вирусът определено се родее с проби от Западна Европа.

В Санкт Петербург, където в началото на март имаше взрив на нови инфекции, вирусът е дошъл също от Западна Европа, но до Санкт Петербург е стигнал през трета държава, където явно е бил силно разпространен, смятат учените.

Строеж на временни болници
Заради драматичното увеличаване на броя на заразените властите в Москва строят временни болници. Една от тях, която ще разполага с 4 хиляди легла за пациенти, ще бъде завършена до 20 дни. На 44 места в руската столица се изграждат временни болници с общ капацитет от около 10 хиляди легла.

В Русия е наложена забрана за излизане навън, но контактите между хората не са забранени. Ограниченията навярно ще останат в сила, докато не бъде създадена ваксина или не бъде открит ефективен способ за лечение, обяви главната лекарка на общественото здравеопазване в Русия Ана Попова.