Съветът за сигурност предложи на македонското правителство да обяви кризисно положение за 30 дни на територията на цялата страна, обяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Положението с COVID-19 е изключително сериозно и е по-зле, отколкото по време на пролетната вълна, пише tribune.bg.

На състоялото се при държавния глава съвещание на Съвета за сигурност е присъствал и министърът на здравеопазването Венко Филипче, който е информирал за здравните ресурси на страната и организацията за справяне с пандемията, съобщи МИА.

След като бъде обявено кризисно състояние, както обясни президентът Пендаровски, Законът за отбраната и Законът за управление на кризи предоставят много по-широки възможности за подкрепа на държавата- основно в здравеопазването.

Важната разлика, каза Пендаровски, е във възможността правителството да управлява ресурсите на органите на държавната администрация, публичните предприятия, общините на град Скопие, но също така и търговските дружества, в случая частните здравни заведения.

„Не става въпрос за национализация на частните болници, а в крайна сметка за управлението им в битката срещу пандемията, разбира се там и дотолкова, доколкото правителството смята за необходимо. В противен случай знаете, че частната собственост е гарантирана от Конституцията и следователно не става въпрос за национализация или промяна на собствеността“, каза Пендаровски.

Няма да има КПП и ограничения в придвижването към момента, но във всеки момент полицията и армията може да влязат в подобна функция, каза още той. Засега няма да се въвежда полицейски час.

По време на брифинга попитаха премиера Заев и за България, а той каза, че продължава с приятелския диалог.

Съветът за сигурност на Република Северна Македония се проведе в президентската резиденция "Вила Водно".