Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че извънредното положение в страната няма да бъде удължено, а от 15 май в Румъния ще бъде въведено „състояние на тревога“, предаде Аджерпрес.

„Извънредното положение няма да бъде удължено, няма да издам нов указ за удължаването му. Датата 14 май е последният ден, в който ще имаме извънредно положение. От 15 май, за да държим епидемията под контрол, ще влезем в състояние на тревога, което е предвидено в специфичното законодателство“, заяви Йоханис.

Държавният глава говори след среща с премиера Лудовик Орбан и част от министрите във връзка с мерките за борба срещу епидемията от Ковид-19.

„Ще започна с нещо, свързано с последните дни. Много съм доволен от начина, по който хората отговориха на призива на властите и макар че беше 1 май, нямаше сериозно нарушаване на правилата“, изтъкна президентът, цитиран от телевизия Диджи24.

Йоханис заяви, че предстоящото облекчаване на ограничителните мерки ще се прави „стъпка по стъпка“, като всеки етап ще отнема около две седмици.

Той каза, че от 15 май ще бъдат отворени фризьорските и козметични салони, стоматологичните кабинети и музеите при спазване на определени мерки за дистанция и хигиена.

Президентът посочи, че в този период вече няма да са необходими декларации при движение в рамките на населеното място, но пътуванията извън населеното място ще бъдат ограничени.
„Разрешават се пътувания извън населеното място по медицински причини, със служебна цел или за индивидуално спортуване“, посочи президентът, като уточни, че остават забранени събиранията на повече от трима души.

Йоханис добави, че професионалните спортисти ще могат да възобновят подготовката си в спортните лагери, но състезанията ще останат забранени още дълго време. Спортните бази остават затворени за аматьорите, посочи още той.

Държавният глава обаче предупреди, че ситуацията още не се е подобрила.


„Не искам да се създава впечатлението, че епидемията е минала. Не е минала, за съжаление. Днес имахме над 300 души с положителен тест. Но все пак трябва да продължим напред“, посочи Йоханис.