Главният изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Novartis Вас Нарасимхн постави под съмнение дали антималарийните лекарства могат да представляват ефективно лечение на коронавируса.

"С хидроксихлорохин, което знаем, че е в предклинични проучвания, лекарството е доста активно срещу коронавирус", посочи Нарасимхан пред бизнес телевизия CNBC, предава БНР.

"Мисля обаче, че е твърде рано да се знае със сигурност, докато не контролираме правилно рандомизираните изследвания.


Надяваме се през следващите 18 месеца до две години да се върнем с ваксина, която в крайна сметка ще бъде окончателният начин за справяне с тази пандемия", отбеляза той.

Компанията Novartis е един от основните производители на хидроксихлорохин и хлорохин, двете антималарийни лекарства, които президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като потенциално лечение за Covid-19.

Точно преди седмица Novartis заяви, че ще дари до 130 милиона дози хидроксихлорохин в подкрепа на глобалния отговор на пандемията от коронавирус.

Компанията каза, че до 130 милиона дози от 200 mg ще бъдат дарени до края на май, включително сегашният й запас от 50 милиона дози от 200 mg.