Здравният министър е този, който определя пакета от дейности, които трябва да се изплащат от Здравната каса, като през годините този пакет постоянно поскъпва. Защо трябва да се плаща за нещо, което е 10 пъти по-скъпо, когато същото може да се закупи за много по-малко пари? За жалост темповете за увеличаване на средствата са прогресивни и неприятната новина е, че тези темпове ще продължават и ще стават все по-сериозни. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

,,Единствената реформа в здравеопазването е от 2000 година. Тогава всички болници бяха бюджетни, нямаше частни, поради което и тяхната функция беше единствено медицинска. После обаче се появиха и частните болници и у лекарите постепенно се насади политиката, че колкото повече отчитат дейност, толкова повече приходи ще получат'', обясни Дечев.

,,Баланса между търговията и медицината е много важен, но в момента има дисбаланс. Това е така, защото основният проблем е този, че залитнахме много в посока търговия, отколкото медицина. Трябва да има баланс между болниците, чиято дейност е чисто търговска, каквито са частните, и като такива те са създадени, за да печелят. Поради това смятам, че е нужно да има кръг от нон-профит болници, т.е. такива, чиято цел е не да печелят, а да лекуват. И отделно от тях да са частните болнични заведения, които да формират приходите си единствено от парите на онези хора, които ги посещават. Казано с други думи, Здравната каса трябва да спре финансирането на частните болници – те трябва да спрат да черпят от обществения ресурс. Трябва да има лечебни заведения, които използват този обществен ресурс и болници, които да се финансират само по линия на собствения си ресурс. Така е в цял свят, така трябва да бъде и тук. Частните болници просто не трябва да ползват ресурсите на Здравната каса'', завърши Дечев.