Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла каза, че годишната ваксинация срещу Covid-19 би била за предпочитане пред по-честите бустерни ваксини в борбата с пандемията, пише "Фокус", позовавайки се на Reuters.

Ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNtech показа, че е ефективна срещу тежки заболявания и смърт, причинени от силно мутиралия вариант „Омикрон“, но по-малко ефективна за предотвратяване на предаването.

С нарастването на случаите някои държави разшириха програмите бустерна ваксинация или съкратиха сроковете между дозите, докато правителствата се борят да засилят защитата на своето население.

В интервю за израелския N12 News, Бурла беше попитан дали очаква редовно прилагане на бустерни дози на на всеки четири до пет месеца.

"Това няма да е добър сценарий. Това, което се надявам (е), че ще имаме ваксина, която ще трябва да се поставя веднъж годишно", каза Бурла.

„Веднъж годишно – по-лесно е да убедиш хората да го направят. Хората по-лесно ще запомнят.

"Така че от гледна точка на общественото здраве, това е идеална ситуация. Искаме да видим дали можем да създадем ваксина, която да покрива „Омикрон“ и да не забравя другите варианти и това може да бъде решение", каза Бурла.

Той добави, че Pfizer може да е готов да подаде молба за одобрение на преработена ваксина за борба с „Омикрон“ и да я произвежда масово още през март.

Позовавайки се на три проучвания, Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) заявиха в петък, че трета доза от иРНК ваксина е от ключово значение за борбата с „Омикрон“, осигурявайки 90% защита срещу хоспитализация.

Предварително проучване, публикувано от израелския медицински център Шииба в понеделник, установи, че четвъртата инжекция повишава антителата до дори по-високи нива от третата, но вероятно не е достатъчна, за да отблъсне „Омикрон“. Независимо от това, втора бустерна доза все пак се препоръчва за рисковите групи, каза Шииба.