Не закъсняхме с мерките. Ние имаме много ясен и точен план за действие. Това заяви директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов в предаването „Още от деня“ по БНТ. 

"Натискът върху системата стана огромен. Има хора, които не са отговорни към живота на околните", заяви проф. Балтов, визирайки протестиращите, които се разхождат без маски. 

„Напорът към „Пирогов“ е огромен, за разлика от Инфекциозна болница. Когато здравната система е под натиск най-малкото е да се замислим“, подчерта той, критикувайки медици, които подценяват заболяването.

„Този път политиците не надделяха. Според разчетите ни броят на новозаболелите ще намалее. Това ще ни даде глътка въздух и ще можем и ние да прекараме хубави празници. Идва и ваксината“, убеден е проф. Балтов. 

По думите му е прекалено рано да се предприеме масово тестване на населението, тъй като едва ли повече от 15% са се срещали с вируса.


Според директорът на „Пирогов“ високият брой на заболели у нас е това, че мерките не се спазват.

В 13 отделения в „Пирогов“ се лекуват COVID болни. 450 лекари се грижат за тези пациенти. Денонощно през болницата минават 200-250 пациента със съмнения за вируса, 30-40 се хоспитализират, стана ясно от думите му.