Това, което прави впечатление, е големият недостиг на медицински персонал и най-вече на медицински сестри. Този проблем не е в резултат от ковид-кризата, а се задълбочава с годините и за съжаление през следващите пет години този проблем ще бъде още по-сериозен.


Това заяви пред медиите директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Тези проблеми при големите университетски болници, които имат повече персонал, могат да бъдат компенсирани. Ще ви дам пример с "Пирогов" – до момента хората, които са изкарали COVID-19 при нас са 96, а броят на общия персонал е 2350 – това е по-малко от един процент.

Тоест ние имаме възможност за компесаторни механизми, така че да не позволяваме това да повлияе на работата на болницата и лечението на пациентите.

Но не така стоят нещата, когато погледнеш една малка общинска болница или една средно голяма областна болница. Това всъщност е и един от големите проблеми и затова може би трябва да има някакъв план в бъдеще'', обясни още проф. Балтов.

Ноември месец се очаква да има повишаване, но, дай Боже, да не е вярна прогнозата, но ако има повишаване на случаите, това ще изисква и много по-сериозна организация на ресурсите.

Да, ние сме подготвени, имаме лични предпазни средства, имаме дезинфектанти, големите болници имат възможност да поемат случаите, но това трябва да бъде облечено в някаква финансова рамка, която да ни позволи да запазим своя персонал, подчерта той.

"Свикнахме с тази инфекция, малко или много се научихме да лекуваме пациентите, през "Пирогов" за тези шест месеца са минали около 500 пациенти с коронавирус, от които ние сме излекували 380.

Починали в "Пирогов" са 75 пациенти, което води до 15 процента спрямо всички лекувани в болницата, което не е никак малък процент и това говори за тежестта на тези пациенти.

Това не са просто леки пациенти, които приемаме, за да вземем пътеката, както се говори постоянно. Не, това са хора, които наистина имат нужда от лечение'', категоричен бе проф. Балтов.

Реалната смъртност в България е под 5%, защото ние трябва да гледаме броя на излекуваните и броя на починалите, а не общия брой на заразените, защото все още имаме активни случаи, за които не знаем накъде ще тръгнат.

Така че най-големият проблем наистина са кадрите, а единствения начин да задържим кадрите е чрез финансиране. Тук не става въпрос за тези, които работят на първа линия – тук говорим за целия останал персонал, защото имаме недостатъчно изразходван лимит, допълни в заключение директорът на софийската болница.