Редица болници са на ръба на оцеляването, заради намалените приходи по време на извънредното положение, като дори се заговори за промяна на модела на финансиране на лечебните заведения у нас. 

"Многопластови са нещата относно организацията на болничната работа в дните на пандемия. В същото време карантинните мерки попречиха на рутинната дейност на лечебните заведения. Лимитира се дейността на операционните заради спазването на дистанцията", това каза началникът на клиниката по хирургия в болница "Св. Анна" доц. Михаил Радионов.


Доц. Михаил Радионов

Според него се е усетил и недостигът на персонал. 

"В нашата болница имаше сектор за COVID-19. Трябваше да има разделяне на лекари и медицински специалисти, с които ние не разполагаме за двойни смени. Особено по отношение на медицинските сестри - има недостиг на национално ниво", посочи той за Bulgaria ON AIR.

"Навсякъде се наблюдава намаляване на обемите на дейност в лечебните заведения, при нас той беше около 35-40%", коментира той.

"Страхът продължава. Хирургията сега работи със 70% от капацитета си. Самите пациенти не идват", посочи лекарят.

"Спешните пациенти при нас минават триаж. Ако се установят данни за съмнения за коронавирус, тогава се прави PCR тест. 10% от заразените с коронавирус са медицински специалисти. Голяма част от носителите на вируса са безсимптомни, не е дебат - те могат да заразяват", обясни той.

Според него за момента няма по-достоверен тест от PCR. 

Гледайте целия разговор във видеото.