Търговските вериги не са спирани да работят, с изключение на моловете. Те в момента не работят в целия свят. Останалите магазини никога не са спирани. Вече започват да се отварят такива магазини в Австрия и Германия, но при нас не са затваряни. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По отношение на облекчаването на мерките шефът на ВМА заяви, че това се обсъжда, особено що се касае до парковете.

"Анализират се съответните опасности. Това, което можем да споменем на първо време, е събирането на групи и пиенето на алкохол по поляните. Тези групи ще са изложени на риск. Ако се стигне до облекчаване на мерките, ще бъдат издадени предписания как да бъдат ползвани тези паркове", заяви той. 
 

"Ограничаването на мерките би следвало да има обективно отражение на ситуацията в България. С голямо учудване вчера бе показана анкета, в която 99% от анкетираните казаха, че няма основание за каквито и да било мерки в България. Някои имаха и по-тежки изказвания, че няма такъв вирус и това не е толкова страшно и се преекспонира", каза той. 

"Ситуацията не се преекспонира. Тя е тревожна и то според нас това е опашка от преди Цветница и Цветница в нарастване на броя на случаите", каза той.

"Това не е свързано, че видите ли се правят повече тестове. Ние тази тактика за по-активно търсене на новозаразени я прилагаме от повече от 3 седмици. Много щателно се проследяват веригите, но се прави и изследване на случаен принцип и на отделни таргетни групи", обясни Мутафчийски. 

По думите му няма основание да се облекчават мерките в София: "Столицата е най-голямото огнище и няма основание да бъдат облекчени мерките по влизане и излизане от града", заяви шефът на ВМА. 

По думите му вече има хора, които по 34 дни не са изчистени от вируса.

"Един от най-важния критерии за отхлабване на мерките в много държави е капацитетът на здравните заведения да поемат болните. Това обаче са страни, които преживяха разруха в здравната система и невъзможност да поемат този удар, който понесоха. Ние не допуснахме такова нещо. До такава степен не допуснахме, че се създаде мнение в обществото, че такава опасност няма", смята той. 

"От последните 5 дни, България се катери нагоре, както вървеше в една парабола, тази крива се изкриви определено нагоре", поде Мутафчийски.

"Разбира се, не особено стръмно. Виждате, че се оформят огнища, които все по ясно се деференцират. Голямата цел на щаба е да се тушира навреме тези огнища. Дори малките огнища стават големи и тогава могат да бъдат загубени всякакви епидемиологични връзки", каза генералът. 

"При нас в момента върви все още доста контролирана борба с възникналите огнища. Мерките са ефективни, защото възникналите епидемични взривове, успяваме да ограничим до фамилно разпространение или фирмено", поясни той. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!