От месеци светът живее с Ковид-19. От едни приеман, от други не, вирусът стана част от нашия живот. И от този на хората в планината, пише 24rodopi.com.

„Пламна в Китай, а светът стана едно голямо село. Хората по целия свят пътуват и се разнесе. Беше в Азия, после през Европа, сега в САЩ и Южна Америка има най-много заразени“, коментира родопчанин. Заедно със свой приятел играе табла навън.

Докато вирусът бе още извън нашите граници, хората в Кърджали не вярваха, че ще дойде, но наблягаха на народната профилактика.

„Тук няма да дойде, ние имаме чист въздух“, „Ние жулим ракия и затова няма да ни хване“, „Ядем много чесън за всеки случай“, „Не се притесняваме изобщо от тоя вирус“, бяха само част от мненията в началото на март.

Но вирусът дойде, последван от извънредното положение.

Как започна всичко за хората в родопския град?

„Трябва да се вземат някакви мерки“, „Много вдигнаха цените на маските, бяха стотинки, а сега?!“,“Не можем да намерим маски и дезинфектанти“, думи на кърджалийци, дни след първите случаите на Covid 19.

Всеки ден се изнасяха данни за нарастващия брой на заразените, но имаше и едни други данни, споделя друг нашенец.

„Февруари бях в чужбина, при сина. Показа ми една диаграма, в която починалите през 2018/2019 от ноември до март са по-малко от тези през 2019/2020 за същия период, какво излиза?!“, пита кърджалиец.

А наред с ковид истерията, след въведеното извънредно положение и множество мерки, се увеличиха и безработните.

„Много съм притеснена, иде ми да се самоубия!“, изрича възрастна жена пред бюрото по труда, сред множеството чакащи на опашка, през месец април.

Шест месеца по-късно заразените продължават да се увеличават, а ще настъпи и сезонът на грипа…

“Толкова вируси минаха, то не беше свински, птичи, навремето имаше и испански, този просто е нов. Сега ще настъпи и грипът и ще стане още по-лошо. Но не трябва да се страхуваме.

Това е просто един вирус. Може пък и да сме го изкарали, ама не сме го почувствали най-вероятно, каквото стане“, изричат двамата табладжии.

И завършват с думите: доцент Мангъров каза: „Всички ще минем, кой рано кой по-късно, кой ще го усети, кой не…“

Една ретроспекция от Кърджали, шест месеца след началото на епидемията от Ковид 19, мненията на кърджалийци тогава и днес, вижте във видеото: