Сложен казус заради COVID-19  се заформи в малкото старозагорско село Плоска могила, където поставени под карантина заради коронавируса родители не могат да погребат 21-годишния си син, сподели кметският наместник Недко Леонардов, информира "Монитор".

Съобщените за смъртта младия Кънчо Кирилов, който бил приет преди седмица заради бъбречна недостатъчност в клиниката по нефрология в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ изненадало всички преди обяд в петък. Според лекарите кончината на пациента е в резултат на коронавируса.

Както БЛИЦ съобщи по-рано, директорът на УМБАЛ - Стара Загора д-р Йовчо Йовчев съобщи, че двама пациенти с COVID-19 са починали късно снощи в реанимацията на болничното заведение.  Единият от тях е именно младия Кънчо Кирилов.

Кънчо е сред четиримата пациенти на хемодиализа, които дадоха положителни проби при PCR-теста в началото на седмицата, заради тях се наложи пълна дезинфекция на клиниката и центъра, както и обособяване на специална зала.

„Чудим се как да постъпим, майката и таткото на Кънчо са под 14-дневна карантина след като стана ясно, че е болен от коронавируса, не е  човешко да не могат да изпратят детето си до гробищата…“, коментира селският управник часове след траурното съобщение.

Заедно с младия Кънчо в старозагорската УМБАЛ от COVID-19 късно вечерта на 2 юли е починал и приетият преди две седмици 70-годишен  Христо Иванов от чирпанското село Свобода.

Мъжът е прекарал преди време тежък инсулт, имал и други придружаващи заболявания, коментира кметът  Васил Василев.Той припомни, че в клиниката по заразни и инфекциозни болести е и пасторът от местната евангелска църква, който се заразил на евангелизаторска  сбирка в Перущица на 6 юни, където присъствали над 60 души от цялата страна.

В петък в клиниката при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ имаше 11 пациенти с коронавирусна инфекция, един от тях е в тежко състояние и е интубиран, съобщи изпълнителният директор на здравното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев.

Двамата починали късно вечерта в четвъртък ще бъдат включени в националната справка в събота, тъй като по-късно са излезли смъртните им актове.