Слънецзащитен филтър, използван освен в продукттите срещу изгаряне и в кремовете против остаряване, се разгражда до "обезпокоителна" хормонална съставка, която може да е канцерогенна, съобщи БТА.

Направилите откритието специалисти призоваха химикалът октокрилен да бъде забранен за използване в козметиката. Той се слага също в хидратантни кремове, автобронзанти, шампоани.

Грейпфрутът може да бъде опасен

При разграждане се преобразува в бензофенон, който се натрупва бързо със стареенето на продукта. Учените са анализирали десетина слънцезащитни продукта и кремове против остаряване, купени във Франция и САЩ.

Октокриленът е вреден също за морския живот, особено за коралите. Някои производители вече са го премахнали от продуктите си, констатира Филип Льобарон, биолог от Обсерваторията в Баню-сюр-мер и съавтор на изследването.

Грейпфрутът подобрява работата на сърцето

Бензофенонът е класифициран като "възможно карциногенен за човека (група 2В) от центъра за ракови изследвания към СЗО. Излагането на животни на бензофенон предизвиква рак на черния дроб и лимфоми, както и дерматологични проблеми.

Изследваните продукти са претърпели процес на остаряване, еквивалентен на една година след отварянето им на стайна температура.
Първоначално в тях е имало много малко бензофенон, но с остаряавнето им той бързо се увеличава до 100 процента, дори 200 процента.