Чешкият министър на здравеопазването Роман Примула се оказа в центъра на скандал след публикацията в петък на местното издание Blesk, че е нарушил сериозно тежките социални ограничения за борба с Covid-19, инициирани от самия него.

Според вестника Примула е посетил един от най-скъпите ресторанти в Прага късно вечерта в сряда. В страната има временна забрана за работа на заведения за обществено хранене, уточнява "Фокус".

Продажбата на храни и напитки се осигурява само през специално оборудван прозорец за издаване и само до 20:00 местно време. При това, въпреки забраната, ресторантът, който е посетил министърът, се е оказал отворен. В същото време на уебсайта на ресторанта се казва, че ресторантът е затворен в съответствие с мерките, предприети от властите, за да се предотврати разпространението на коронавируса.

Както съобщава изданието, Примула е бил в ресторанта с други посетители, сред които и други високопоставени чиновници. Освен това, независимо от заповедта, за която настоява лично той, министърът не е използвал предпазна медицинска маска.

Фактът, че шефът на Министерството на здравеопазването е нарушил строгите правителствени разпоредби, се потвърждава от снимки, публикувани от вестника. Парламентарната опозиция поиска оставката на Примула от министерския пост. Самият той все още не е коментирал инцидента.

В Чешката република, където епидемиологичната ситуация бързо се влошава през последните седмици, са в сила строги ограничителни мерки поради коронавируса. Училища, ресторанти, барове, клубове, спортни и културни съоръжения и повечето магазини са затворени.

Дейностите на повечето предприятия, предоставящи услуги на населението, са преустановени. Полицията получи правото да налага глоби на нарушителите на режима за маските до 10 хиляди крони (приблизително 800 лева).