Бившият здравен министър Петър Москов недопустимо диктувал на ръководството на Националната здравноосигурителна каса какво да прави. Той давал устни телефонни разпореждания на подуправителите на Касата как да коригират бюджети на болници и колко да са отстъпките за доставчиците. Разкритията направи бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров.
Петров призна, че и той е получавал подобни обаждания, но не ги е изпълнявал и добави, че именно по тази причина е напуснал Здравната каса по времето на Москов.



"Напуснах, защото не мога да изпълнявам устни нареждания и да нося отговорност", коментира д-р Петров пред bTV.

Той разкри и други нарушения в НЗОК, за които смята, че са били извършени умишлено, отново вероятно по разпореждане от министерството. Примерът, който даде д-р Петров, е с цената на тест-лентите за изследване на кръвта при болните от диабет.

Масовите, с които пациентите контролират кръвната си захар и които им се осигуряват безплатно от Касата, струват 19 лева. Тази година обаче била вкарана позиция, при която цената на тест-лентата е с 10 лв. по-скъпа, защото изследвала и венозна кръв. Едва ли има такъв мазохист, който да иска да си боде вената, при положение, че може да си вземе кръв от пръста, коментира д-р Петров.

Някой иска да вкара с 10 лв. по-скъпи ленти, за да ги реимбурсира след това, допусна той.

Цялата каса знаеше, че ставаше по разпореждане на министъра. Негови разпореждания чрез подуправителите. Аз съм абсолютно убеден в това. Служители на Касата го потвърждават, категоричен беше Петров.