Носенето на маска в условията на извънредното положение е важна част от начините, по които да се защитим от епидемията. Замисляли ли сте се обаче как се произвеждат въпросните предпазни средства, които допреди няколко седмици се продаваха свободно в аптеките в кутия от по 50 или 100 бройки?

В интернет се завъртя клип, който демонстрира условията, в които индийски работници изработват маските. А те са меко казано несъвместими с изискванията за стерилност и чистота на изделието.

На кадрите се вижда как двама работници шият неуморно, докато останалите трима или четирима в цеха сортират готовия продукт... на земята, с голи ръце и подритват част от медицинските потребности, пише "Флагман". 

Всъщност този продукт е същият, който се продаваше в аптечната мрежа по света до началото на 2020 г. и същият, който към момента е дефицитен на пазара. В същото време мнозина българи предпочетоха сами да си изработят маски или поне да закупят такива за многократна употреба, произведени местно.

Истината е, че няма как да се разбере дали кадрите от въпросното видео представят реалността в производството на маски и дали крайният продукт действително пристига при потребителите без да е стерилизиран по някакъв начин след досега му с индийския под. 

Видеото обаче е достатъчно красноречиво и е показателно за това, че почти всички подобни изделия, пуснати в масова продажба, се произвеждат при подобни условия и това поставя под въпрос ползите от употребата им.