"Днес стават 100 дни, откакто издадох заповедта за откриването на Национален оперативен щаб". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Справихме се прекрасно с една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори и трети вълни, надяваме се и всичко това да утихне. Успяхме да се справим, да тренираме болниците. Това, което направихме, беше чудо", заяви премиерът.

Всяка една телевизия всеки ден от сутрин до вечер излъчва какво се случва и колко са умрелите. В Италия в началото, в Щатите, във Франция. Нямаше лидер по света, който да не излезе и да каже стойте си вкъщи. 

Както БЛИЦ писа премиерът обяви, че традиционните брифинги на щаба ще се преустановят, а данните ще се качват на сайта на министерството на здравеопазването.

"Пред очите на хората се случи всичко това. За радост, ако беше преди 20-30 години когато стана Чернобил, една седмица никой нямаше да знае какво е станало.
Аз твърдя, че на този фон най-леките мерки с най-малко ограничения, най-правилно поставени, за най- кратко време с най-добър резултат са в България. 

И след 15-ти ще си мием ръцете. Всеки може да носи маска", посочи премиерът.

За тях не възнамеряваме да сваляме карантината. За съседите, вчера разговарях с колегата Мицотакис - на 15 юни ще се отвори движението България - Гърция. Не искат по-рано, защото ги е страх. На 24-ти той ще бъде тук.

Всичко, което се харчи, се харчи по най-прозрачния начин. Ние още не сме приключили. Идеята с прибирането на щаба да се подейства чисто психологически.

Що се отнася до чужденците и дали те биха ни донесли заразата, Борисов посочи, че има притеснение и има риск. В същото време цели сфери на стопанския живот са жизненоважни. Има маса заводи, където инженери не могат да дойдат. 

Така че радостта ни е засега е внимателна. Внимателно трябва да се радваме, отбеляза премиерът.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ