Обстановката е спокойна, но броят на ваксинациите е малък. Това заяви служебният министър по здравеопазването пред БНР.

„Ваксинационният план бе сбъркан още през декември, защото не беше даден приоритет на най-рисковата група – възрастните хора. Затова загинаха над 20 000 души. Опитваме се да поправим тази грешка“, заяви той.

По думите му обаче това, че хората не желаят да се ваксинират, не зависи от нас.

„Информационната кампания не беше успешна – отиваме се да поправим и тази грешка“, каза още той.

Той коментира и Европейския сертификат за ваксинация.

"Аз утвърдих вече образеца на нашата страна, за да могат и тези, които са вече с издадени сертификати, да се преиздадат и оттук нататък да се издават нови. Старите сертификати ще продължат да важат до средата на юни. Новият сертификат може да бъде както на електронен, така и на хартиен вариант. Аз утвърждавам образеца. Това, което трябва да се знае от хората, ако им се наложи да вземат новия вид, ако имат стария, е най-добре да се обърнат към мястото, откъдето са взели предишния си сертификат.", посочи служебният здравен министър.

По думите му е има нова възможност да се изтегли сертификатът без електронен подпис. "Трябва човек да има номера на поставената ваксина, да въведат ЕГН-то си и номера на личната карта", обясни реда той.

Служебният министър обясни и разпореждането към Националния център по обществено здраве и анализи да направи преглед от 1 март миналата година до сега.

"Причините за високата смъртност в България. България достигна огромни нива на смъртност. България достигна високи нива преди ковид. Годината на ковид завършихме с обща смъртност 17,8%, а само за последните 6 месеца са починали 26 000 души повече, отколкото по принцип умират в този период. 
Трябва да се разследват причините, за да не се повтори това нещо. Втората задача е, ако се отркият грешки на длъжностни лица, да им се потърси отговорност.", обясни той.

По повод скандала с "Александровска болница" и твърденията, че болницата е пред фалит, служебният министър заяви, че е наясно.

"Знам какво е състоянието на болницата. Не е добро. Не е заради и сегашния директор на болницата, по скоро на предишния. Големите дългове на болницата са натрупани от професор Ангелов. ", заяви още той и допълни, че загубите в болницата са за 68 млн. лв. 

Той коментира и твърденията, че Служебният кабинет действа като предизборен щаб на президента Румен Радев.

"Те могат да си говорят каквото, искат защото са в предизборна кампания, аз не съм в предизборна кампания. Мога да си позволя да кажа истината такава, каквато я виждам.", каза Кацаров, Той посочи, че няма да прави чистка в министерството, въпреки че смени шефа на "Медицински надзор".