Две жени с диагноза COVID-19 са починали в понеделник в МБАЛ - Шумен. Едната пациентка е на 62 години, другата е на 72. И двете са имали и множество съпътстващи заболявания, пише в. Монитор.

62-годишната жена е от Нови пазар. Тя е била с артериална хипертония, диабет и диабетна полиневропатия. 72-годишната пациентка е от Хитрино.


"Тя беше с онкохемаотологично заболяване и терминална бъбречна недостатъчност. От самото начало бе в тежко състояние, лежа около 2 седмици." - обясни директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов.

Нови данни: К-19 продължава да сее смърт у нас с нарастваща сила!

В понеделник в болницата са постъпили трима нови пациенти със съмнения за COVID-19, във вторник пробите им са били потвърдени лабораторно. Към момента в МБАЛ - Шумен са настанени 16 пациенти с коронавирус, един от тях се намира в интензивното отделение на болницата и е поставен на изкуствена вентилация.

Междувременно от РЗИ - Шумен съобщиха във вторник, че продължават засилените ежедневни проверки в различни обекти от област Шумен и апелира за спазване на противоепидемичните мерки.

През юли инспекторите са извършили 451 проверки, като две от тях са били по сигнал. На юридически лица са направени 226 проверки, 50 са проверките на лечебни заведения и медицински центрове, 10 на ресторанти, 33 на питейни заведения, 3 на сладкарници, 37 в хотели и къщи за гости, 2 в търговски центрове, 4 в ясли и градини, 9 по транспортните средства, 14 в заведения за бързо обслужване. Предмет на проверки 62 пъти са били и физически лица.

Сбъдва ли се най-страшното предупреждение на ген. Мутафчийски за К-19 у нас

При извършените проверки било констатирано, че работодателите са организирали провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения – осигурени са дезифектанти, разрешени от Министерство на здравеопазването, инструктаж  за правилна хигиена; недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести; поставени са информационни табели за задължението за спазване на физическа дистанция и носенето на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект. Издадени са общо 28 наказателни постановления за нарушения от персонал или клиенти в закрити обществени места на обща стойност 8400 лева.