Ку-треска при овце е констатирана на две места в област Видин, съобщава BulNews.bg. Стадата са в белоградчишкото село Дъбравка и в кулското село Тополовец. Те са установени при проверки след случай на заразен човек. Болният е софиянец, който пипнал болестта след консумация на прясно сирене от ферма.
 
Взети са необходимите мерки за неразпространение на заболяването. Доктор Валери Велков, началник отдел Здравеопазване на животните в Агенцията по храните във Видин коментира, че болните животни са установени случайно.
 
"От Дъбравка трябваше да пътуват към изложба за животни в Хановер. На случаен принцип взехме проба. Има положителна за ку-треска и германците отказаха партидата".
 
Стадото в Тополовец, Кулско е открито след получена информация, че софиянец е купил неузряло прясно сирене и го е консумирал, след което се разболял от ку-треска и по обратната връзка е изследвано стадото и една от пробите в положителна.
 
"От кърлежи се предава, не е типична за нашия регион, обаче заболяват и хора, при консумация на неузряло, прясно сирене или сурово мляко, леко пастьоризирано. Месото след термична обработка не е проблем", допълва д-р Велков.
 
Болните животни ще бъдат умъртвени, но стопаните не получават обезщетение от държавата заради заболяването. На двете ферми са направени оздравителни планове. Наложени са карантини за продажба и движение на животните, до изясняване не здравния статус, а стадата се наблюдават, коментира д-р Валери Велков.