Нови изисквания ще спазват спасителите в морските ни курорти заради пандемията от COVID-19. Те например няма да могат да оказват първа помощ, която изисква близък контакт с пострадалите, съобщава ТВ Европа.

Заради техники, които изискват контакт, спасителите на морето ще работят при нови правила това лято. Без дишане уста в уста, носене на ръкавици, маски и използване на дезинфектант също са сред новите изисквания за работа с цел предпазване от COVID-19.

„Ако няма достатъчно предпазни средства и възможности, може да се действа само с непряк сърдечен масаж. Тоест, прави се сърдечен масаж, като спасителят трябва преди това да си сложи всички предпазни индивидуални средства. Нататък вече няма уста в уста.

Ако са двама души и това, което е популярно като АМБУ – това са балони, които се разгръщат и имат маска, която може да се притисне към лицето и да започне обдишване“, казва проф. д-р Тодор Попов, вицепрезидент на Европейската федерация по водно спасяване.

На спасителите от Северния плаж в Бургас са раздадени специални спасителни маски, които да използват при инцидент с плажуващите.

„Слагаме тази маска на лицето и както е прибрана – вадим, вдигаме горната част, слагаме този предпазител, при който спасителя да може да поема въздух без пряк контакт с давещия се…“, обясни Петър Русев, спасител на Северния плаж в Бургас.

Новите изисквания за спасителите се случват на фона на една тревожна статистика – 30 са удавянията от началото на сезона като четири от случаите са на деца.