Община Поморие и РЗИ-Бургас предприеха спешни мерки по справянето на проблема с жълтеницата в Каблешково, пише "Флагман".

Лично кметът Иван Алексиев е разпоредил да бъдат закупени 500 ваксини срещу Хепатит А и незабавно да бъдат ваксинирани хората, които живеят в близост до огнищата на заразата.

За последния месец има 3 случая на заразени  деца, а последните пет месеца броят им е 21 души. По данни на здравната инспекция епидемията е тръгнала по битов път – от сградата на читалището, в което децата са имали извънкласни занимания за лятото.

„Предприели сме незабавни мерки, веднага получихме и пълно съдействие от Община Поморие. Зам.-кметът е разпоредил да се преустанови работата на читалището. Вече е дезинфекцирано съвместно с Общината, която има договор с фирма.

Дезинфекция е извършена и в детската градина, градските градинки и обществените сгради. 90% от заразените са от ромската махала. В дома на всяко дете също е извършена проверка по какъв път е заразено”, каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Той съобщи, че около 500 ваксини ще бъдат закупени със съдействието лично на кмета Иван Алексиев и ще бъдат ваксинирани хората в съседство на заразените, както и всички желаещи.

„Епидемията не е от водата, от нея са взети проби още в началото на месеца, когато са зачестили случаите на Хепатит А. Резултатите показват, че коли-формите във водата са завишени.

Предписали сме на кметицата да сложи табели, че водата не бива да се пие. Може би именно тези табели са навели жителите на мисълта, че заразата идва от водата”, коментира още директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.